Κρίση στην Ουκρανία : Οι δυνάμεις του Κίεβου κερδίσανε πίσω την πόλη Mariupol

13 Ιουνίου 201420:30

Τα κυβερνητικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία έχουν κερδίσει πίσω το λιμάνι της πόλης της Mariupol από τους φιλορώσους αντάρτες μετά από σκληρές μάχες.

Πέντε αντάρτες αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν και τέσσερις κυβερνητικοί στρατιώτες τραυματίστηκαν στην πόλη στην περιοχή Ντόνετσκ.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Arseniy Yatsenyuk έδωσε εντολή να προετοιμαστούν με προμήθειες, γιατί αποκόπτονται από τη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι δεν είχε καμία πληροφορία για το αν θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Κίεβο.

Η Ρωσία χρεώνει την Ουκρανία με $ 485,50 (£ 289,€ 359) ανά 1.000 κυβικά μέτρα, την υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, αφού οι σχέσεις κλονιστεί μετά την πτώση του φιλορώσου Προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο.

Ενώ παλαιότερα, η Ουκρανία κατέβαλε μειωμένη τιμή των 268 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Εκατοντάδες μαχητές και πολίτες έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ και την γειτονική περιοχή Luhansk κήρυξανε την ανεξαρτησία τους μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτος τον περασμένο μήνα, το οποίο κρίθηκε παράνομο από την κυβέρνηση του Κίεβο.

Η εξέγερση ξεκίνησε έπειτα από την εκδίωξη του εκλεγμένου προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς,τον Φεβρουάριο ο οποίος την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην υπογράψει μια συνθήκη ορόσημο με την ΕΕ τον Νοέμβριο πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο.

Άλλες εξελίξεις

Ένα ουκρανικό θωρακισμένο που μετέφερε στρατεύματα φέρεται να πέρασε στο έδαφός της Ρωσίας την Πέμπτη το βράδυ, κοντά στην πόλη της Millerovo στην περιοχή Rostov. Οι στρατιώτες αποχώρησαν αλλά το όχημα κατασχέθηκε από τους φρουρούς των συνόρων της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ουκρανία διαμαρτυρήθηκε όταν ένα ρωσικό ελικόπτερο φέρεται να εισήλθε στον εναέριο χώρο της.
Μια βόμβα κατέστρεψε ένα μίνι λεωφορείο στην πόλη του Ντόνετσκ την Πέμπτη το βράδυ, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας δύο. Το όχημα ανήκε στον Denis Pushilin, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Ντόνετσκ της Λαϊκής Δημοκρατίας, ο οποίος δεν το χρησιμοποιούσε την παρούσα στιγμή.
Ένα φορτηγό που μετέφερε πολλαπλούς πυραύλους βρέθηκε κατεστραμένο μερικώς μετά από μια επίθεση στην περιοχή Dobropillia του Ντόνετσκ, στην οποία ένας πολίτης φέρεται να σκοτώθηκε. Στην περιοχή Dnipropetrovsk ο κυβερνήτης Ihor Kolomoyskyy πρότεινε την οικοδόμηση ενός τείχους ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία.

«Σηκώθηκε Σημαία»
Ο υπουργός Εσωτερικών ο Arseny Avakov είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έθεσαν την εθνική σημαία πάνω από κτίριο του συμβουλίου της Mariupol.

Ο πρόεδρος Πέτρο Poroshenko με την ευκαιρία αυτή, έδωσε εντολές για το λιμάνι της πόλης, το οποίο βρίσκεται στην θάλασσα Azov στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Ντόνετσκ, να γίνει η προσωρινή πρωτεύουσα της περιοχής, αντικαθιστώντας την πόλη Ντόνετσκ, όπου ο αριθμός των ανταρτών είναι μεγάλος.

ukraine1

Ουκρανικά στρατεύματα διασχίζουν την πόλη Mariupol

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr