Ζημιές από αγριογούρουνα σε καλλιέργειες του Τοπείρου

27 Απριλίου 201719:24

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ερασμίου Τερζής Αθανάσιος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ, στον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, στο Δασαρχείο Καβάλας και στον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Δέλτα Νέστου, σχετικά με τις ζημιές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, στην παραποτάμια περιοχή του Νέστου, Δήμου Τοπείρου.

Η επιστολή αναφέρει:

“Κύριοι,

όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή του Δέλτα του Νέστου και του Μέγα Δάσους ( Κοτζά – Ορμάν).

Αποτέλεσμα αυτής της αύξησης είναι τα αγριογούρουνα να εξέρχονται του χώρου του καταφυγίου άγριας ζωής (πιθανότερο λόγο έλλειψης τροφής) προκαλώντας εκτεταμένες ζημίες σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Οι ζημίες γίνονται κυρίως την περίοδο σποράς του αραβόσιτου και την περίοδο του «δεσίματος της ρόκας» με αποτέλεσμα, εκτός της καταστροφής, να αυξάνεται (πολλές φορές κατά το τριπλάσιο) το κόστος παραγωγής των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Η αγανάκτηση όλων των κατοίκων της περιοχής είναι έντονη και παρόλα τα μέτρα που λαμβάνουν, με τις λίγες γνώσεις που έχουν (όχι επιστημονικές), δεν έχουν καταφέρει να αποτρέψουν το φαινόμενο αυτό. Ειδικότερα τα μέτρα που λαμβάνονται, που πολλές φορές είναι και επικίνδυνα, τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για την σωματική τους ακεραιότητα, είναι η φύλαξη των αγροτεμαχίων ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, η χρήση συσκευών θορύβου, το «άναμμα» φωτιάς στα αγροκτήματα τους και άλλα πολλά.

Οι αποζημιώσεις που δίνονται κατά καιρούς δεν είναι σταθερές και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την αυξημένη ζημία που προκαλείτε.

Την περίοδο της σποράς όπως προανέφερα που τα χρονικά περιθώρια είναι στενά για τις εργασίες προετοιμασίας του αγροτεμαχίου, έχει παρατηρηθεί να υπάρχει επανασπορά ακόμη και τρεις (3) φορές.

Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνουμε:

  1. Έλεγχο του πληθυσμού των αγριογούρουνων στην περιοχή από τους αρμόδιους εποπτικούς φορείς και υπηρεσίες.
  2. Χορήγηση τροφής (ανάλογα με την εποχή) κυρίως αραβόσιτου, τις περιόδους που εντοπίζεται το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι εντονότατο πλέον, με το αυξημένο κόστος παράγωγης και σε συνδυασμό με την κακή οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες της περιοχής, γίνεται μη ανεκτό.

Παρακαλώ οι υπηρεσίες και οι φορείς που έχουν αρμοδιότητα να αναλάβουν ευθύνες και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα των κατοίκων και καλλιεργητών.”

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr