“Τέλος χρόνου” για τον Αλέξη Τσίπρα ο Φεβρουάριος

2 Ιανουαρίου 201711:35

Η αυλαία των διαβουλεύσεων για την β’ αξιολόγηση ανοίγει επισήμως στις 12 Ιανουαρίου οπότε και συνεδριάζει το EWG που θα “θερμομετρήσει” το κλίμα Ελλάδας- Θεσμών για την διαπραγμάτευση. 

Τις προηγούμενες ( πολλές ημέρες) στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης “δεν κουνιόταν φύλλο” επί των σοβαρών ζητημάτων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή, δίνοντας “ραντεβού” Κυβέρνησης- Θεσμών για τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. 

Στο Μαξίμου από σήμερα, οι συσκέψεις Τσίπρα- στελεχών είναι διαρκείς υπό την παραδοχή ότι ναι μεν στόχος είναι να τελειώσουν όλα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αλλά πραγματικό ορόσημο για την Κυβέρνηση προκειμένου να μη χάσει το “τρένο” της ποσοτικής χαλάρωσης, είναι ο Φεβρουάριος. 

Εάν οι παλινωδίες στη διαπραγμάτευση συνεχιστούν και το κλείσιμό της δεν καταστεί εφικτό έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε η χώρα θα βρεθεί και πάλι σε ασφυκτική στενωπό, οικονομικά και πολιτικά. 

Και τούτο καταρχήν, γιατί ο πρώτος σταθμός του οδικού χάρτη που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει “σχεδιάσει”, ήτοι την ένταξη στο QE τον Μάρτιο, θα μείνει άσκηση επί χάρτου ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη ( Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) με τους συμμάχους της χώρας να κινδυνεύουν με εξαέρωση ( Ολάντ) και τους “σκληρούς” να σφίγγουν κι άλλο τη θηλειά στον κυβερνητικό λαιμό ( Βερολίνο). 

Η επικοινωνιακή “γραμμή” στην οποία επιμένει το Μαξίμου είναι πως τεχνικά η διαπραγμάτευση είναι απολύτως εφικτό να κλείσει τις επόμενες εβδομάδες αρκεί να επιδείξουν πνεύμα “συμβιβαστικό” όλες οι πλευρές (γενικώς), Βερολίνο και ΔΝΤ (ειδικώς). 

Πρώτος τον τόνο επ αυτού, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Κόρινθο όπου περιόδευσε ενώ το αυτό υποστήριξε χθες και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης ( συνέντευξη σε ΑΠΕ). 

“Στα περισσότερα επιμέρους θέματα της δεύτερης αξιολόγησης έχει ήδη επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι δύσκολο να κλείσουν στις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα της γεφύρωσης των διαφορών με το ΔΝΤ χρειάζεται πιο γενναίες αποφάσεις από την πλευρά του ή συμβιβαστικές λύσεις που να είναι συμβατές με το πλαίσιο συμφωνίας που ήδη έχουμε επιτύχει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Όλες οι πλευρές συγκλίνουν όμως στην ανάγκη άμεσης λύσης μέχρι τέλους Ιανουαρίου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός πετώντας την μπάλα στα πόδια του IMF.

To ΔΝΤ και οι κατά Μαξίμου “λύσεις” 

Στο πλαίσιο αυτό, στο Μαξίμου “βλέπουν” τρία σενάρια για απεμπλοκή και συμβιβασμό με το Ταμείο:

1. Πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα: 

 Υπάρχουν κυβερνητικές φωνές οι οποίες βρίσκονται σε “οικονομικά” πόστα και σε ανοιχτή γραμμή με τις ΗΠΑ, και προβλέπουν ότι η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο την 17η Ιανουαρίου, θα φέρει και αλλαγές στο στρατηγικό πλάνο του Ταμείου. Κοινώς, ότι ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα προκρίνει την αποχώρηση του IMF από την Ευρώπη και τον περιορισμό του στην δανειοδότηση χωρών τρίτου κόσμου. 

2. Παραμονή του ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Υπενθυμίζεται ότι ανώτατη Κυβερνητική πηγή σε συνομιλία της με δημοσιογράφους παραμονές Χριστουγέννων είχε αναφέρει ότι με το Ταμείο θα γίνει αυτό που γίνεται πάντα: ή θα “υποχωρήσει” ή θα “κλωτσήσει” το τενεκεδάκι πιο κάτω.

3. Συμμετοχή με “κόφτη”

Δεδομένης της επιμονής του Βερολίνου στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ( χωρίς αυτό η Άνγκελα Μέρκελ θα αντιμετωπίσει σοβαρό εσωτερικό ζήτημα), να βρεθεί η χρυσή τομή με την επέκταση του κόφτη για τη μετά το 2018 εποχή. Κοινώς, για τα έτη 2019-2020. Σε αυτό το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί – ή  έτσι υποστηρίζει προς το παρόν- την ποσοτικοποίηση των μέτρων. 

Της Νίκης Ζορμπά από το capital.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr