Τα αξιοσημείωτα της κάλπης στην περιοχή της Ξάνθης. Η έρευνα για την κοινωνική αναφορά των ψηφοδελτίων

26 Ιανουαρίου 201522:05

 

  • Ο νεότερος βουλευτής στην Περιφέρεια και ίσως ο νεότερος στη νέα Βουλή είναι ο νέος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Στάθης Γιαννακίδης. Ο νεαρός οικονομολόγος δεν έχει κλείσει, καν, τα 30 χρόνια και έφτασε στο ελληνικό κοινοβούλιο, ενδεικτικό της διαφορετικής αντίληψης που φαίνεται ότι ακουμπά στο κόμμα της Αριστεράς.
  • Μάλιστα, η είδηση στο XanthiPress.gr για την κατάληψη της βουλευτικής έδρας από το νεαρό υποψήφιο έφτασε τις 296 κοινοποιήσεις στο facebook (!), η κατανομή των σταυρών προτίμησης τις 240 κοινοποιήσεις, ενώ το πάρτυ των εκλεγμένων του ΣΥΡΙΖΑ τις 136 κοινοποιήσεις μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, αριθμοί απίστευτα υψηλός !
  • Για πρώτη φορά μεταπολεμικά ένα Αριστερό Κόμμα προηγείται σε τρία εκλογικά τμήμα στην περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης. Σε μια περιοχή που θεωρείται -και είναι- «κάστρο» για το χώρο της συντηρητικής παράταξης, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το εκλογικό τμήμα των Κομνηνών, ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα του Δαφνώνα και το εκλογικό τμήμα του Καρυοφύτου, γεγονός ιδιαίτερα πρωτόγνωρο στην ορεινή περιοχή. Από τα Κομνηνά προέρχεται ο νέος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου,  και αυτό δεν είναι τυχαίο.
  • Νεαρός είναι ο δεύτερος σε σταυρούς και στο ψηφοδέλτιο του Ποταμιού. 0 27χρονος Δ. Γρηγοριάδης κόντεψε να πάρει την πρώτη θέση, απέχοντας μόλις 13 σταυρούς από τον Γιάννη Ιατράκη, γεγονός ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και ασυνήθιστο για την περιοχή, αλλά δηλωτικό του νέου πολιτικού σχηματισμού.
  • Το ποσοστό σταυρωμένων και ασταύρωτων ψηφοδελτίων έχει ιδιαίτερη σημασία για την απήχηση των ψηφοδελτίων στην περιοχή και την κοινωνική τους αναφορά. Στο επίκεντρο φυσικά βρέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά το μήνυμα δίνει και η έρευνα του XanthiPress.gr με σημαντικά ευρήματα:
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν το ερωτηματικό έχει μέση κοινωνική αναφορά – σε αντίθεση με τις κατηγορίες που υπήρξαν- και φτάνει στο 13% ασταύρωτων ψηφοδελτίων. (Κοντά στο 25% αν θα αναζητούμε αμιγώς πλειονοτικές ψήφους, παρότι λάθος αναφορά ο διαχωρισμός). Η ΝΔ είχε 10% ποσοστό ασταύρωτων ψηφοδελτίων, το ΠΑΣΟΚ 9 % (το καλύτερο αποτέλεσμα), τ ο Κίνημα Παπανδρέου 10%, το Ποτάμι 28% (ενδεικτικό ενός νέου χώρου) και οι ΑΝΕΛ  30% (δείγμα ότι παρά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και την έλλειψη ισχυρών τοπικών οργανώσεων υπήρχε ρεύμα που ήθελε το κόμμα του Καμμένου στη Βουλή)
  • Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση της Ένωση Κεντρώων και στην Ξάνθη. Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να έστειλε σοβαρά πολιτικά μηνύματα ξεπερνώντας το ΠΑΣΟΚ στην έδρα του αρχηγού του (!) αλλά και στην Ξάνθη ήταν η πρώτη δύναμη μετά από το ΚΚΕ στην Ξάνθη.
  • Το κόμμα του Β. Λεβέντη ξεπέρασε και είχε μεγάλη διαφορά από σημαντικές πολιτικές δυνάμεις όπως η ΔΗΜΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ-μλ, ακόμη και το πρώην κοινοβουλευτικό ΛΑΟΣ. Τα ίδια κόμματα ξεπέρασε και τη Τελεία του Α. Γκλέτσου για το οποίο δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη συζήτηση και είχε μόλις μία υποψήφια στην Ξάνθη.
  • Υπήρξαν αντίστοιχα περιστατικά στη χώρα αλλά μόνο στην Ξάνθη υπήρξαν τρεις περιπτώσεις ανεξάρτητων υποψηφίων. Περιλαμβάνονται κανονικά σε όσους ανακηρύχθηκαν από το Πρωτοδικείο αλλά, ουσιαστικά, δεν συμμετείχαν στις εκλογές αφού δεν υπήρξαν ψηφοδέλτια. Η Ξάνθη είχε 3 υποψήφιους με αυτά τα χαρακτηριστικά, δύο από το ΠΑΣΟΚ και ένα από το κόμμα Τζήμερου, που δεν πήραν μέρος για διαφορετικούς λόγους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr