Στην Ξάνθη έκλεισε την εκστρατεία του ο Βενιζέλος. Συνέντευξη και ομιλία στο Elisso

23 Ιανουαρίου 201523:59

DSC_0029(1)Με την ομιλία του Ε. Βενιζέλου στο κατάμεστο ξενοδοχείο Elisso, το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την προεκλογική του εκστρατεία στην Ξάνθη το βράδυ της Παρασκευής μετά από επίσκεψη και επαφές στον οικισμό της Σμίνθης.Νωρίτερα,  ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Έκανε λόγο για κρίσιμη και χρήσιμη ψήφος που ζητά το ΠΑΣΟΚ και ότι από τη Δευτέρα στο ΠΑΣΟΚ “θα ξαναγνωριστούμε”.

DSC_0004 Άσκησε κριτική σε διάφορα κόμματα, δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στο Γιώργο Παπανδρέου (“δεν είμαι ούτε κληρονόμος, ούτε ιδιοκτήτης του ΠΑΣΟΚ”) αλλά επικέντρωσε, κυρίως, στο Ποτάμι λέγοντας ότι από ευκαιριακό σχήμα στις Ευρωεκλογές έχει μετατραπεί σε ένα αντιφατικό, ετερόκλητο, απολίτικο κόμμα με κάποιους “κάποιους καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους”

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το κόστος της κρίσης

“Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε το κόστος της κρίσης” ανέφερε, προσθέτοντας ότι η κρίση δεν ξεκίνησε το 2010 αλλά το 2007 και ότι το κόμμα του διαχειρίστηκε την κρίση από την πρώτη στιγμή, όταν υπήρχε ένα αντιμνημονιακό μπλοκ όλων των υπόλοιπων δυνάμεων, που στη συνέχεια άλλαξαν πολιτική. Σε ότι αφορά στη στάση του κόμματός του στην πρόσφατη συγκυβέρνηση ανέφερε ότι η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε γιατί υπήρξαν κόκκινες γραμμές από την ελληνική κυβέρνηση.

DSC_0017Σε ότι αφορά στον τρόπο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το κόμμα του μετά τις εκλογές ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι στην αντιπολίτευση, σε ένα κυβερνητικό σχήμα ή σε μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης ενώ θα έδινε ακόμη και ψήφο ανοχής, στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλησης με την επόμενη κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι ο πυρήνας της επόμενης κυβέρνησης, σημείωσε ότι “δεν μας θέλουν, προτιμούν τους ΑΝΕΛ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ”.

Kριτική σε ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα

Άσκησε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχει “κραυγαλέα  χονδροειδής ερμηνεία” των δηλώσεων Ντράγκι και ότι τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να αγοράζονται στη δευτερογενή αγορά όχι πριν τον Ιούλιο. Σημείωσε ότι από τη Δευτέρα “η πλάκα τελειώνει” ενώ για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα άσκησε κριτική σε ότι αφορά στην αναφορά πως “στο πιλοτήριο για το Βερολίνο δεν θα είναι οι διαχειριστές του μνημονίου” σχολιάζοντας ότι δεν ξέρει αν το εισιτήριο του Α. Τσίπρα είναι one way ή aler retour.

Η ομιλία του Ε. Βενιζέλου στην Ξάνθη

DSC_0036Φίλες και φίλοι, χαίρομαι πραγματικά γιατί κλείνουμε σήμερα αυτό το πολύ έντονο και ευχάριστο οδοιπορικό της αλήθειας από τη μια άκρη ως την άλλη της χώρας, εδώ στη Θράκη εδώ στην Ξάνθη, μαζί σας. Η Ξάνθη σήμερα μας υποδέχτηκε με καταρρακτώδη βροχή, αλλά η βροχή δεν εμπόδισε εσάς, τους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες να είστε σήμερα εδώ, να είναι εδώ όλο το ΠΑΣΟΚ, όλη η Παράταξη.

Φίλες και φίλοι, από όλες τις μεριές της χώρας, από το Ηράκλειο μέχρι την Ξάνθη, από την Καλαμάτα μέχρι τα Γιάννενα το μήνυμα είναι πως το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, μαχητικό, πεισματωμένο και θα κάνει τη μεγάλη έκπληξη των εκλογών την Κυριακή, σε λίγες ώρες.

Και χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω εδώ να είναι όλο το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ της Αντίστασης, του Ανένδοτου, του 114, του αντιδικτατορικού Αγώνα, της γενιάς του Πολυτεχνείου, της γενιάς της μεταπολίτευσης, χαίρομαι πραγματικά γιατί βλέπω εδώ γνώριμες φυσιογνωμίες, αλλά βλέπω και νέους ανθρώπους με πρόσωπα καθαρά, φρέσκα, νέους ανθρώπους έτοιμους να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη της Παράταξης. Γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον και της πατρίδας και του ΠΑΣΟΚ.

Χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ βουλευτές που έδωσαν αγώνα στη Βουλή για την Παράταξη, κυβερνητικά στελέχη, βλέπω όλους αυτούς τους εμβληματικούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν λείπει κανείς, είμαστε όλοι εδώ.

Φίλες και φίλοι, απευθύνω ένα θερμό φιλικό πατριωτικό χαιρετισμό σε όλους τους πολίτες της Θράκης και στο χριστιανικό πληθυσμό και στη μουσουλμανική μειονότητα. Γιατί η Θράκη είναι το σπίτι τους, γιατί η Θράκη είναι η περιοχή που πρέπει μέσα από την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξή της να δώσει το καλύτερο σε όλους τους πολίτες της.

DSC_0017Η ισονομία, η συμμετοχή στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς ενδιάμεσους, χωρίς διαμεσολαβητές. Είναι αυτή που θα δώσει προοπτική σε όλη την Περιφέρεια, σε όλη την περιοχή και σε όλους τους πολίτες που είναι ίσοι μεταξύ τους και απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το ελληνικό Σύνταγμα, ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δημοκρατικό προοδευτικό Σύνταγμα.

Φίλες και φίλοι, όπως είπε και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής μας Επιτροπής πριν από λίγο θυμίζοντας το τηλεοπτικό σποτ με το οποίο κλείνουμε την εκστρατεία μας, ναι, μετά από όλα όσα άκουσε και είδε ο πολίτης όλες αυτές τις μέρες, τελικά η απάντηση είναι, ΠΑΣΟΚ.

Γιατί όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το συνηθισμένο στοίχημα μιας εκλογικής αναμέτρησης, ποιος θα βγει πρώτος ποιος δεύτερος. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι η πορεία της χώρας για δεκαετίες, η μοίρα της και δυστυχώς σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία τα ουσιαστικά ζητήματα, τα μεγάλα πραγματικά ερωτήματα κρύφτηκαν πίσω από μια τυφλή μυωπική πόλωση μεσαίου μεγέθους.

Γιατί τα ποσοστά δεν είναι υψηλά, η κοινωνία δεν πολώνεται όπως πολώνονται τα κόμματα μεταξύ τους, γιατί η κοινωνία θέλει συναινέσεις, συνεργασίες, θέλει να βάλουν πλάτη όλοι για να βγει η χώρα από την κρίση, να κάνει το ένα κρίσιμο βήμα που απομένει, για να βγούμε από το βραχνά του Μνημονίου και την επιτήρηση της τρόικας, που προσβάλλει και ταπεινώνει τον υπερήφανο ελληνικό λαό.

Κινδυνεύουμε όμως φίλες και φίλοι αντί να κάνουμε αυτό το ένα βήμα μπρος, να κάνουμε είτε από επιλογή είτε από λάθος πολλά βήματα πίσω. Να χάσουμε αυτά που κερδίσαμε με μεγάλες θυσίες. Να γυρίσουμε στο μηδέν και κάτω από το μηδέν και αυτό θα ήταν πραγματικά κρίμα. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η περίσκεψη, η ψυχραιμία, η διορατικότητα. Δεν μπορεί να ψηφίσει κανείς την Κυριακή ούτε με υπερβολικό ενθουσιασμό, ούτε με μια οργή η οποία δεν έχει το σωστό αποδέκτη.

Γιατί μας αδικεί η ιστορία και δυστυχώς μας αδικεί και ο ελληνικός λαός πολλές φορές και ειδικότερα μας αδικεί η κοινωνική βάση της ίδιας της δικής μας Παράταξης, που εμείς την είχαμε διαπαιδαγωγήσει σε ένα συγκεκριμένο τρόπο συμπεριφοράς και τώρα ψάχνει να βρει ένα μεγάλο μέρος της ίδιας της κοινωνικής μας βάσης τον χαμένο παράδεισο του ΠΑΣΟΚ τον χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης τον χαμένο παράδεισο της χώρας, στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το 2010 πάθαμε όλοι ένα σοκ, δεν είχαμε συνηθίσει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω, δεν είχαμε συνηθίσει να πρέπει να κάνουμε θυσίες, ξέραμε ότι πάντα θα πηγαίνουμε από το καλό στο καλύτερο, πάντα υπάρχει η πρόοδος, πάντα υπάρχει το κάτι παραπάνω.

Βρεθήκαμε όμως μπροστά σε τραγικά διλήμματα. Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση εάν θα προτάξουμε το κομματικό συμφέρον, θα δείξουμε με το δάχτυλο τις ευθύνες της ΝΔ για την περίοδο 2004-2009 θα κηρύξουμε τη χώρα σε ασύντακτη χρεοκοπία θα την αφήσουμε να καταστραφεί προστατεύοντας το δικό μας κύρος και τα δικά μας εκλογικά ποσοστά, ή αν θα κάναμε την επιλογή να επωμιστούμε βάρη που δεν μας ανήκουν, βάρη δυσανάλογα και να τα επωμιστούμε μόνοι.

Μπορούσαμε να έχουμε κάνει και διαφορετικό χειρισμό. Μπορούσαμε να έχουμε μιλήσει με μεγαλύτερη ευθύτητα στον ελληνικό λαό και μπορούσαμε να έχουμε ζητήσει και από τη ΝΔ και από άλλες πολιτικές δυνάμεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης.

Αλλά δεν έγινε έτσι. Αυτό ήταν κακό και βλαπτικό για μας. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι και ακριβείς προσφέραμε υπηρεσία στον τόπο και αυτό φαίνεται τώρα, που μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να κερδίσουμε γρήγορα το χαμένο έδαφος, να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξαναδώσουμε την προοπτική, να δώσουμε δουλειά στα παιδιά μας, να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να νιώσουν ότι είναι ξανά κυρίαρχοι μέσα στη χώρα τους.

Γιατί το μεγάλο θέμα, φίλες και φίλοι, είναι αυτό. Το μεγάλο θέμα είναι πως έχουμε στερηθεί ένα μεγάλο μέρος της κυριαρχίας μας. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, δεν αποφασίζουμε εμείς για πολύ σημαντικά θέματα της οικονομικής πολιτικής. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι το τίμημα το δημοκρατικό τίμημα της σωτηρίας της χώρας, αυτό είναι που επωμιστήκαμε, αλλά κι αυτό είναι που προσφέραμε στον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να πούμε σήμερα ότι ναι, καλό είναι το ερώτημα «Ποιος θα είναι πρώτος και θα πάρει το bonus των 50 εδρών, αλλά αυτό δεν δίνει λύση στη διακυβέρνηση της χώρας, αυτό είναι ένα τέχνασμα του εκλογικού συστήματος. Δεν είναι η γνήσια βούληση της κοινωνίας. Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι να βρεθούμε όλοι γύρω από μια εθνική στρατηγική και ενωμένοι, συσρατευμένοι να κάνουμε την τελική προσπάθεια που απαιτείται για να αποκαταστήσουμε το κύρος, την κυριαρχία και την υπερηφάνεια του ελληνικού έθνους, του λαού μας.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Και το μέλλον τώρα, στην κρίσιμη αυτή στιγμή θα εξαρτηθεί από την επιλογή που θα κάνει ο ελληνικός λαός στην κάλπη της Κυριακής σε λίγες ώρες. Εμείς έχουμε πει: την Κυριακή ο ελληνικός λαός θα βρει στην κάλπη πάνω την χώρα ολόκληρη, ακέραιη ασφαλή, θα βρει την οικονομία να λειτουργεί, τις τράπεζες να λειτουργούν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μας στηρίζει, θα βρει τη χώρα σε ρυθμό ανάπτυξης, θα βρει τη χώρα πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομικά, θα βρει την προοπτική να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια για να χτυπήσουμε το σαράκι της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, που βασανίζει κάθε οικογένεια, που βασανίζει κάθε περιοχή και η Ανατολική Μακεδονία με τη Θράκη έχουν πληρώσει πολύ ακριβά, ακριβότερα από άλλες Περιφέρειες το τίμημα αυτό της ανεργίας.

Το τι θα γίνει από τις 26 του μηνός και μετά, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία η περίσκεψη. Γι’ αυτό έχει και πάρα πολύ μεγάλη σημασία το ποιος μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα της εθνικής στρατηγικής.

Και όταν λέμε εθνική στρατηγική, εννοούμε ένα ολόκληρο πλαίσιο που έχει δοκιμαστεί, ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει την αναγκαία πολιτική συναίνεση γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, την οικονομική σταθερότητα δεν μπορούμε μόνοι μας να βγάλουμε τα μάτια μας και να οδηγήσουμε τώρα, πέντε χρόνια μετά, την χώρα σε αυτό που απέφυγε: στην ασύντακτη χρεοκοπία.

Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τους χειρισμούς που πρέπει για να απαλλάξουμε τη χώρα ακόμη περισσότερο από το χρέος της, να το κάνουμε ακόμη περισσότερο βιώσιμο, να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις και τις δεσμεύσεις που έχουν προ πολλού πάρει οι εταίροι μας στο Eurogroup ήδη από το Φεβρουάριο του 2012.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται θεσμική σταθερότητα, ότι θα προχωρήσουμε σε συναινετική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι σε μονοκομματικές επιλογές, ότι θα καταργήσουμε το bonus και θα προχωρήσουμε σε ένα σύγχρονο εκλογικό σύστημα, ότι θα προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του Συντάγματος όλοι μαζί κρατώντας την εγγύηση της αυξημένης πλειοψηφίας των 180 ψήφων για την κρίσιμη φάση της διατύπωσης των νέων συνταγματικών διατάξεων για να προχωρήσει η χώρα με ταχύτητα προς το μέλλον που ανήκει στη νέα γενιά.

Και επειδή μιλάμε εδώ, στη Θράκη, υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο: η εθνική ασφάλεια, η εθνική σταθερότητα, μια εξωτερική πολιτική που χρειάζεται όλη την κοινωνία από πίσω συσπειρωμένη, ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Και στέλνω και πάλι σήμερα ένα μήνυμα ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, καλής γειτονίας αλλά και σεβασμού του διεθνούς Δικαίου, σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία.

Και αυτό αφορά και την ανάγκη σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, της διεθνούς νομικής υπόστασης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Γιατί δυστυχώς επί εβδομάδες τώρα παρακολουθούμε την προσβολή των κυριαρχικών δικαιωμάτων με την παρουσία του Μπαρμπαρός.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει μόνο η οικονομία, ότι είμαστε σε μια περίοδο πολλαπλών κρίσεων, ότι η Ελλάδα είναι από την άποψη αυτή μια όαση αλλά γύρω μας, στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, ανατολικά στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης έχουμε σωρεία κρίσεων. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσες πολλές κρίσεις που να απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα, γι’ αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να αναδείξουμε και πάλι τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της χώρας.

Και πάνω είναι αυτά τα πέντε στοιχεία θα οικοδομήσουμε το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το νέο παραγωγικό μοντέλο, θα κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας αλλά και κάθε Περιφέρειας. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να βρούμε το χώρο μέσα στον οποίο κάθε παιδί κάθε οικογένειας θα έχει μια θέση κάτω από τον ήλιο.

Έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Δυνατότητες στον πρωτογενή τομέα, στη βιομηχανία τροφίμων, στην ενεργειακή πολιτική, στις υποδομές, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις υπηρεσίες, στην έρευνα και την ανάπτυξη, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, αλλά όλα χρειάζονται σταθερότητα, όλα αυτά χρειάζονται αξιοπιστία, όλα αυτά χρειάζονται ασφάλεια Δικαίου, για να μπορείς να έχεις επενδύσεις, ανάπτυξη, απασχόληση.

Και κυρίως χρειάζεται αλήθεια φίλες και φίλοι. Δυστυχώς παρακολουθούμε μια σύγκρουση τυφλή και αδιέξοδη ανάμεσα στον ακραίο εκφοβισμό που εκπροσωπεί η ΝΔ η οποία έχει οδηγηθεί στις πιο συντηρητικές και ακραίες εκδοχές της, τις τελευταίες μέρες και από την άλλη μεριά παρακολουθούμε ένα δημαγωγικό αφελή εφησυχασμό που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει «και πάλι ωραίοι είμαστε, δεν έχουμε ανάγκη από τίποτε, έχουμε όσο χρόνο θέλουμε μπροστά μας, δεν πιέζει τίποτε, δεν έχουμε προθεσμίες, μπορούμε να μείνουμε όμηροι εγκλωβισμένοι στο Μνημόνιο».

Άρα φτάνουμε στον παραλογισμό οι αντιμνημονιακές δυνάμεις να έχουν ως στόχο την περαιτέρω παραμονή της χώρας στο Μνημόνιο. «Δεν έχουμε ανάγκη από λεφτά, δεν έχουμε ανάγκη από τις δόσεις, δεν έχουμε ανάγκη από πρόγραμμα, δεν έχουμε ανάγκη από προληπτική πιστωτική γραμμή, γιατί μπορούμε να εκδίδουμε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου και να μας δίνουν τα λεφτά οι τράπεζες». Πού θα βρούνε τα λεφτά οι τράπεζες; Οι καταθέσεις είναι περιορισμένες. Η ρευστότητα περιορισμένη. Και εάν αυτή τη ρουφάει το δημόσιο για τις δικές του ταμειακές ανάγκες, ποιος θα χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις; Το κεφάλαιο κίνησης; Τις εξαγωγές; Τις επενδύσεις; Τις θέσεις εργασίας; Ποιος θα δώσει τα λεφτά που θέλει ο αγρότης, τα λεφτά που θέλει ο νέος επιχειρηματίας για το ξεκίνημά του; Κανείς απολύτως.

Και φτάσαμε στο ακραίο φαινόμενο, να υποστηρίζουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, η Ευρώπη έκανε την επιλογή της. Ήθελε να ρίξει την κυβέρνηση τη σημερινή για να φέρει μια ριζοσπαστική κυβέρνηση, προκειμένου να της κάνει διάφορες χαριστικές κινήσεις. Να της δώσει δώρα, να της δώσει αυτά που δεν έδωσε στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Μα, το πιστεύουν αυτό πραγματικά; Θεωρούν ότι πράγματι η επιλογή είναι αυτή; Ή η επιλογή είναι να δοκιμαστούν οι αντοχές της κοινωνίας, της οικονομίας και εάν κάποιος δώσει το άλλοθι ή το πρόσχημα για μια σκληρή πολιτική, αυτή η σκληρή πολιτική να εφαρμοστεί από την Ευρώπη και το ΔΝΤ πάνω στα κεφάλια των Ελλήνων για να στείλουν μηνύματα όχι στους Έλληνες, αλλά σε μεγάλες και ισχυρές χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να παραδειγματιστούν με την Ελλάδα κρεμασμένη στο τσιγκέλι προς παραδειγματισμό όλων εκείνων που δεν αποδέχονται την κρατούσα αντίληψη στην Ευρώπη και γενικότερα στη διεθνή οικονομική κοινότητα.

Αλίμονο εάν πέσουμε στην παγίδα αυτή. Κι όμως, αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί. Και την είδα σήμερα να φτάνει σε ακραία σημεία. Άκουσα τον κ. Τσίπρα από χθες και αυτό το κορύφωσε σήμερα, να κάνει μια χονδροειδή παρερμηνεία αυτών που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ανακοίνωσε ο κ. Ντράγκι. Μας έδωσαν την Τετάρτη το δικαίωμα οι τράπεζές μας να αντλούν ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, όχι από τη Φρανκφούρτη. Με επιτόκια πολύ μεγαλύτερα. Όχι με το μικρό χαριστικό επιτόκιο του 0,05%, αλλά με το επιτόκιο του 1,55% που είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερο. Κι αυτό με ένα πολύ μικρό όριο, κι αυτό για 15 μέρες.

Και δεν προβληματίζεται κανείς από το γεγονός ότι η απόφαση ισχύει μόνο για 15 μέρες και θα επανεξεταστεί με βάση τα πολιτικά δεδομένα, τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία της νέας ελληνικής κυβέρνησης;

Και έρχεται η χθεσινή απόφαση που λέει ότι θα διαθέσουμε ένα κολοσσιαίο ποσό μέσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, όπως είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, θα διαθέσουμε τους επόμενους 18 μήνες 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουμε κρατικά ομόλογα, να στηρίζουμε την αγορά, να ρίχνουμε τα επιτόκια και τα spreads. Να βοηθούμε τα κράτη, αλλά έμμεσα και την πραγματική οικονομία, γιατί αυτό θα αναβαθμίσει την αξιοπιστία, θα αναβαθμίσει τα χαρτοφυλάκια, θα στρέψει κεφάλαια σε παραγωγικές επενδύσεις, σε δουλειές. Άρα θα έχουμε ανάπτυξη και απασχόληση.

Αλλά η Ελλάδα θα είναι μέσα σε αυτό; Τι κατάλαβε ο κ. Τσίπρας; Κατάλαβε η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα αυτό από τον Ιούλιο του 2015. Και λέει, αφού τότε θα αρχίσει το πρόγραμμα αυτό, αν αρχίσει για την Ελλάδα, σημαίνει ότι έχουμε ως τότε καιρό. Τι έχουμε ως τότε καιρό; Για να συμβεί τι; Να πάρουμε τις δόσεις που μας χρωστάνε από το 2014, 10,7 δισ. ευρώ; Να αναπνεύσει η οικονομία; Να βγούμε από το μνημόνιο; Να ξαναγυρίζουμε σιγά – σιγά στις αγορές; Να γίνουμε ισότιμοι; Να παίρνουν οι τράπεζές μας φθηνό χρήμα από τη Φρανκφούρτη και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος;

Όλα αυτά μπορεί να περιμένουν μέχρι τον Ιούλιο; Ξέρετε γιατί πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο – Αύγουστο; Γιατί τότε θα πρέπει να εξοφλήσουμε τα ομόλογα που έχει τώρα στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα ελληνικά τα οποία λήγουν για να δει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αν η Ελλάδα είναι συνεπής, αν εξοφλεί τις υποχρεώσεις της, εάν τηρεί τους κανόνες, ώστε αυτά που θα εξοφληθούν εν μέρει να αντικατασταθούν με κάποια νέα ομόλογα. Αυτό είναι όλο.

Και δεν καταλαβαίνει το μήνυμα; Δεν καταλαβαίνει ότι όλοι περιμένουν να δούνε τη συνέπεια, τη συμμόρφωση, την αποδοχή των δεσμεύσεων; Μα, αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο η χώρα βρέθηκε σε δύσκολη θέση στη διαπραγμάτευση και δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την έξοδο από το μνημόνιο, γιατί η αβεβαιότητα, η άρνηση να αποδεχτεί η αντιπολίτευση τη συνέχεια του κράτους, τις δεσμεύσεις και τις υπογραφές του κράτους, η άρνηση να κάνει το αυτονόητο για όλη την Ευρώπη, για όλο τον κόσμο, είναι αυτή που έκανε δύσπιστες τις αγορές, δύσπιστους τους εταίρους, ανέβασε τον πήχη και μας έφερε στη θέση να τραβάμε κόκκινες γραμμές και να λέμε εμείς του ΠΑΣΟΚ επιβάλλοντας τη βούλησή μας και στην κυβέρνηση συνεργασίας.

  • Όχι σε νέα μέτρα λιτότητας.
  • Όχι σε νέο περιορισμό μισθών και συντάξεων.
  • Όχι σε ομαδικές απολύσεις.
  • Όχι στην τρομοκρατία στην δημόσια διοίκηση. Ναι στην αξιοκρατία.
  • Όχι στην κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
  • Όχι στην κατάργηση των 100 δόσεων για τις οφειλές στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Όχι στην κατάργηση του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος.
  • Όχι στην κατάργηση των ειδικών μέτρων για τους ανέργους, για τους ανάπηρους, για όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αυτές είναι οι δικές μας κόκκινες γραμμές. Ο κατάλογος της δικής μας προσφοράς, της προσφοράς των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αυτά τα 2,5 χρόνια είναι τεράστιος. Μπορείτε να σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και η διακυβέρνηση εάν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ, εάν δεν υπήρχε η δική μας ευαισθησία, η δική μας εμπειρία, γιατί είναι δική μας η εθνική στρατηγική, είναι δικές μας οι μεγάλες επιλογές, αλλά είναι δικές μας και όλες οι ευαισθησίες σε σχέση με την ανάπτυξη, σε σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική συνοχή.

Γι’ αυτό φίλες και φίλοι έχει πολύ μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό την αλήθεια, αλλά δυστυχώς η αλήθεια που όλοι δήθεν ζητούν είναι πικρή, είναι επώδυνη, είναι υπεύθυνη. Και όταν έχεις να συγκρίνεις αυτή τη βαριά και δύσκολη αλήθεια με το ελαφρύ και εύκολο ψέμα, δυστυχώς διαλέγεις πολύ συχνά το ελαφρύ και εύκολο ψέμα. Τις επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

Αλλά τώρα τελειώσανε τα ψέματα. Τώρα έφτασε η ώρα της εξαργύρωσης και θα δούμε τι έχει αντίκρισμα και τι δεν έχει. Και όπως, σας το είπα και πριν, το 2010 πάθαμε ένα σοκ που το πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και όλοι ξαναγνωριστήκαμε και πήγαμε σε ένα νέο πολιτικό σύστημα, έτσι και τώρα όσοι ψάχνουν το χαμένο παράδεισο, δεν θα το βρούνε, θα απογοητευθούν, διότι τώρα το δίλημμα θα είναι πάρα πολύ σκληρό. Τι να κάνεις; Να κάνεις μπρος και να εφαρμόσεις ένα πρόγραμμα που σε οδηγεί στο αδιέξοδο και την κρίση; Να κάνεις πίσω και να έχεις εσωτερικές αντιδράσεις, δυσαρέσκεια, αντίδραση;

Εδώ όμως είναι το μεγάλο θέμα. Ο ελληνικός λαός να τα σκεφτεί όλα αυτά που είναι απλά και αυτονόητα πράγματα. Αλλά καμιά φορά μας τυφλώνει όχι μόνο η πίκρα και η οργή, αλλά και ο ενθουσιασμός. Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να τα ξανασκεφτούμε όλα αυτές τις τελευταίες ώρες. Να κάνουμε μια αναψηλάφηση όλων των δεδομένων.

Εμείς δεν επιχαίρουμε. Δεν θέλουμε να οδηγηθεί σε ταπείνωση και περιπέτεια η χώρα για να έρθουμε να λέμε, σας τα λέγαμε, αλλά κανείς τώρα δεν μπορεί να πει ότι δεν άκουσε, δεν ήξερε. Αυτό ίσχυε μέχρι και το 2009. Δεν ίσχυσε στις εκλογές του 2012, γιατί στις εκλογές του 2012 η δική μας πολιτική συγκέντρωσε 47% των ψήφων.

Μπορεί οι ψήφοι αυτές να μοιράστηκαν στο ΠΑΣΟΚ, στη Ν.Δ., τη ΔΗΜΑΡ που τότε ήταν υπεύθυνη, υπαρκτή δύναμη και έλεγε δώστε μου εντολή για λύση. Αλλά δείτε ποιος την διαμόρφωσε την πολιτική; Δείτε ποιοι ήταν αντιμνημονιακοί και ανέβλεψαν; Θα δείτε ότι είναι η έγκριση της δικής μας πολιτικής και τώρα νομίζουν κάποιοι ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Έχουμε εξηγήσει σε όλους τους τόνους ότι δεν είμαστε κυβερνητικός μπαλαντέρ. Εάν δεν μας θέλουν αυτοί μία, δεν τους θέλουμε εμείς δύο. Αλλά εμείς είμαστε δύναμη εθνικής ευθύνης. Δεν θέλουμε να ζήσουμε άλλη περιπέτεια ως τόπος. Εάν τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο χαλάλι, δεν θα αφήσουμε όμως τα πράγματα να πάνε προς το πολύ χειρότερο.

Και αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε συμμετοχή στις κυβερνητικές ευθύνες. Δεν ήμασταν ποτέ μπαστακωμένοι σε υπουργικές καρέκλες. Σας θυμίζω ότι και το 2012 το ΠΑΣΟΚ δεν έστειλε πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση, έστειλε άξιους τεχνοκράτες για να βοηθήσουν τη χώρα και κράτησε αποστάσεις. Στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη μπήκαμε ένα χρόνο αργότερα, όταν το πράγμα έχει φτάσει σε πολύ δύσκολο σημείο για να βοηθήσουμε. Για να βοηθήσουμε, με τις επαφές τις γνώσεις το κύρος την εμπειρία, τις διεθνείς διασυνδέσεις τη σχέση με τα ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά και Σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που παίζουν ρόλο στις χώρες τους.

Και τώρα αυτό που λέμε είναι ότι σεβόμαστε την βούληση και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν θα πούμε εμείς ποτέ αυτό που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αναγνωρίζω το κύρος και την υπογραφή της κυβέρνησης». Της κυβέρνησης του ελληνικού λαού. Αλλά δεν θα συμφωνήσουμε ποτέ με προγραμματικές θέσεις και επιλογές ερασιτεχνικές, επιπόλαιες, βλαπτικές, οι οποίες δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση φευγαλέα, αλλά από πίσω κρύβουν ένα τεράστιο κίνδυνο για τη χώρα, για την ανάπτυξη, για τις καταθέσεις, για τις περιουσίες, για την απασχόληση.

Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην εθνική προσέγγιση και τον κυβερνητισμό. Όχι το ΠΑΣΟΚ δεν πάσχει από κανένα κυβερνητισμό που τον έχει πληρώσει πανάκριβα. Το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτό λέει «Είμαι εγγυητής της εθνικής σταθερότητας, όχι της κυβερνητικής σταθερότητας» και αυτή η εθνική σταθερότητα είναι προοδευτική, όταν είναι υπεύθυνη όταν είναι ασφαλής όταν παράγει αποτέλεσμα, όταν οδηγεί σε πλεόνασμα. Γιατί αν θέλεις να μοιράσεις κάτι στους πιο αδύναμους και αδικημένους, πρέπει να το έχεις και για να το έχεις πρέπει να λειτουργεί η οικονομία, να είναι παραγωγική, να είναι ανταγωνιστική, να υπάρχει επιχειρηματικότητα, να υπάρχουν επενδύσεις.

Φίλες και φίλοι, γι’ αυτό έχει σημασία ο αγώνας για την τρίτη θέση. Προσέξτε, την τρίτη θέση την κατέλαβε στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που λειτουργεί ως κέλυφος για μια εγκληματική Οργάνωση σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει απαγγείλει η ελληνική Δικαιοσύνη. Αν ο ελληνικός λαός θέλει να δώσει την τρίτη εντολή στον κ. Μιχαλολιάκο, αυτό είναι όνειδος και ντροπή για τη χώρα και μας εκθέτει στα μάτια όλου του δυτικού κόσμου, όλων των πολιτισμένων και δημοκρατικών χωρών.

Από εκεί και πέρα βεβαίως υπάρχουν οι τερατογενέσεις. Υπάρχει η προγραμματική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμμένου και αναρωτιέμαι: τι λένε όσοι μας έχουν κατηγορήσει για την αναγκαστική συνεργασία με τη ΝΔ, στην αρχή με τη ΔΗΜΑΡ, που εμείς θέλαμε και τον ΣΥΡΙΖΑ ακατέβατα, έστω στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης;

Ποιο είναι πιο προοδευτικό, πιο φυσιολογικό σχήμα; Η συνεργασία με τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ ή η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του κ. Καμμένου; Και επειδή είπαμε πολλά για το αεροπλάνο που θα πάει στο Βερολίνο και δεν μας θέλει στο πιλοτήριο γιατί εμείς είμαστε μνημονιακοί, είπα και στη συνέντευξη το εισιτήριό του θα είναι μονής κατεύθυνσης; One way; Γιατί αυτό είναι εύκολο, μπορεί να πάει μόνος. Πως θα γυρίσει μετά τη διαπραγμάτευση; μήπως πάμε να τον φέρουμε εμείς;

Αλλά για σκεφτείτε να πρέπει να πάει με το τρενάκι του κ. Καμμένου; Θα αργήσει πάρα πολύ, θα περάσει ο χρόνος. Γι’ αυτό φίλες και φίλοι μιλάμε καθαρά λίγες ώρες πριν τις εκλογές: χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για την Παράταξη και την πατρίδα είναι μόνο η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, όπως και να το δει κανείς.

Θέλετε να το δούμε στο εσωτερικό του ευρύτερου χώρου μας; Μια ψήφος έχει ηθικό βάρος, ιστορική συνέχεια και κοινοβουλευτικό αντίκρισμα: Η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε και καθοδήγησε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Το θέμα δεν είναι η μετάνοια και η επιστροφή μετά, το θέμα είναι η ψήφος τώρα, 25 Ιανουαρίου ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, μέσα στο παραβάν.

Υπάρχει και η ΝΔ που κι αυτή στρέφεται κατά του ΠΑΣΟΚ, θέλει να το συμπιέσει όπως το επιχείρησε και το 2012. Αλλά στις ευρωεκλογές έχασε, ήρθε δεύτερη, πρώτος ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα με το δικό του ποσοστό στήριξε την κυβέρνηση την εθνική στρατηγική, τη διαπραγμάτευση, τη χώρα.

Και υπάρχουν πολίτες σοβαροί προοδευτικοί μετριοπαθείς προβληματισμένοι που λένε «εκτιμώ, σέβομαι και θαυμάζω το ΠΑΣΟΚ, είναι ηρωικό το έργο του, αλλά μήπως να ψηφίσω ΝΔ για να είναι πρώτη να πάρει το bonus και να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ;». Μα αυτά έχουν κριθεί κακώς ή κακώς κρίθηκαν. Ξέρουμε ποιο είναι το αποτέλεσμα από την άποψη αυτή. Ένα αντίβαρο υπάρχει. Μία εγγύηση υπάρχει, μια χρήσιμη ψήφος υπάρχει: η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ για τους πολίτες αυτούς.

Και υπάρχουν και οι νέοι διεκδικητές του νέου και του ωραίου, όπως ήταν η ΔΗΜΑΡ το 2012 το καινούργιο, το συμπαθητικό, το άφθαρτο, το Αριστερό, το έτοιμο να αναλάβει ευθύνες, το μετριοπαθές που εξαερώθηκε, μπήκε – βγήκε, υπαναχώρησε, χάθηκε.

Η νέα ΔΗΜΑΡ ήταν το Ποτάμι στις ευρωεκλογές. Θα τα περνούσε όλα τα άλλα κόμματα και το ΠΑΣΟΚ θα το άφηνε πολύ πίσω, θα τρώγαμε τη σκόνη του. Αλλά βλέπετε το ΠΑΣΟΚ πήρε υψηλότερο ποσοστό και τώρα το Ποτάμι θόλωσε γιατί έχει μέσα στελέχη της παλιάς ΔΗΜΑΡ, που έζησαν την εμπειρία του μπες – βγες, έχει πρόσωπα που καταγγέλλουν την πολιτική αλλά θέλουν να ασκούν πολιτική και έχει και καραμπινάτους νεοφιλελεύθερους θατσερικούς δεξιούς κάποιοι από τους οποίους συνεργάστηκαν με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Ποια είναι η συγκολλητική ουσία, ποια είναι η προγραμματική βάση και ποιο είναι το εχέγγυο ότι θα σταθεί όρθια η ομάδα αυτή σε δύσκολες συνθήκες της διαπραγμάτευσης και της ψήφισης δύσκολων αποφάσεων; Το ΠΑΣΟΚ τα έχει πληρώσει όλα αυτά με αίμα, με ιδρώτα, με κόπο, με κόστος πολιτικό ηθικό, συναισθηματικό.

Γι’ αυτό λέμε ο μόνος που έχει τα διαπιστευτήρια του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας είναι το ΠΑΣΟΚ είναι η Δημοκρατική Παράταξη. Εδώ είναι η μόνη χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος για το μέλλον της Παράταξης για το μέλλον της πατρίδας.

Κάναμε μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη στην αλήθεια, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια. Δεν έχουμε δώσει καμία υπόσχεση γιατί διδαχτήκαμε από το τι κακό κάνουν στη χώρα τα εύκολα και μεγάλα προεκλογικά λόγια. Εμείς έχουμε πει τις δυσκολίες, έχουμε πει την εθνική κατεύθυνση, έχουμε πει ποιοι είναι οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί.

Ναι, δεν μας αρέσει η συντηρητική και σκληρή Ευρώπη, δεν μας αρέσει η μυωπική Ευρώπη, δεν μας αρέσει η Ευρώπη της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας όπου τα πάντα εξαρτώνται από την επίτευξη δημοσιονομικών δεικτών γιατί πιστεύουν πολλές Κυβερνήσεις ότι χωρίς αυτά τα δημοσιονομικά αποτελέσματα δεν υπάρχει εξυγίανση, δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα, δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει απασχόληση.

Αλλά, καλώς ή κακώς οι λαοί ψηφίζουν. Ψηφίζουν Κοινοβούλια, ψηφίζουν κόμματα, ψηφίζουν κυβερνήσεις. Αυτή είναι η αντίληψη που επικρατεί και η αντίληψη δεν επικρατεί μόνο πολιτικά, επικρατεί και οικονομικά. Γι’ αυτό και αναγκάζονται μεγάλες και πανίσχυρες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, χώρες του νότου να υποταχθούν στην αντίληψη αυτή.

Και βεβαίως πρέπει ν’ αλλάξουμε τους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς. Και βεβαίως είναι άλλα τα οράματα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και δημοκρατών. Αλλά για να το πετύχεις αυτό πρέπει να έχεις συσχετισμούς με κυβερνήσεις, με κόμματα, με Κοινοβούλια. Πρέπει να πείθεις τους λαούς.

Το να γίνεις εσύ παρανάλωμα του πυρός, ώστε όπως έχω πει να γίνεις ένα ωραίο Κούγκι στο οποίο θα καταθέτουν οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης στεφάνι για να σε τιμούν αλλά θα έχεις καταστρέψει τη χώρα σου χωρίς να έχεις αλλάξει την Ευρώπη, δε σημαίνει απολύτως τίποτα.

Μπορείς να επηρεάσεις τους συσχετισμούς αν είσαι μέσα στους συσχετισμούς. Γι’ αυτό έχει σημασία το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι προχθές στο Σπόρτινγκ στην Αθήνα ήρθε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Σεργκέι Στάνισεφ, πρώην Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, για να μεταφέρει το χαιρετισμό και τη στήριξη των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο ΠΑΣΟΚ και μόνο στο ΠΑΣΟΚ.

Αλλά δίνουμε δυστυχώς και μια άλλη μάχη τις τελευταίες μέρες. Δίνουμε τη μάχη με το εμπόδιο που λέγεται «ελληνικές δημοσκοπήσεις», οι οποίες φαίνεται ότι δε συλλαμβάνουν τις συχνότητες του ΠΑΣΟΚ. Αλλιώς δε δικαιολογείται και το 2012 και στις ευρωεκλογές να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα υπερδιπλάσια των δημοσκοπικών προβλέψεων.

Αυτή η πλάκα θα σταματήσει. Και από τη Δευτέρα, αφού μιλήσει ο λαός και μετρηθεί η κάλπη, αυτός είναι ένας φάκελος που θ’ ανοίξουμε και θα το πάμε το ζήτημα στο βάθος του.

Φίλες και φίλοι, 400 τόσοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτιά μας, δίνουν μια μάχη. Ψηφοδέλτια αγωνιστικά, αξιοκρατικά, ανανεωμένα. Αυτό συμβαίνει στην Ξάνθη, στη Ροδόπη, στον Έβρο, στην Καβάλα, στη Δράμα, παντού. Σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά δε φτάνουν οι υποψήφιοι, δε φτάνουν οι Γραμματείς και τα μέλη των Επιτροπών Εκλογικού Αγώνα, δε φτάνουν τα επώνυμα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ, η παράταξη, η συνείδησή της, η ραχοκοκαλιά της, είστε εσείς. Η καθεμιά και ο καθένας από σας. εσείς πρέπει να πάρετε τώρα αυτές τις ώρες που απομένουν, την υπόθεση της πατρίδας και της παράταξης στα χέρια σας.

Να πάμε σπίτι-σπίτι, πρόσωπο-πρόσωπο να τους κινητοποιήσουμε όλους, για να έχουμε στη κάλπη το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να είναι το ΠΑΣΟΚ εγγυητής και ρυθμιστής των εξελίξεων για το μέλλον της χώρας, για τη νέα γενιά, για την υπερηφάνεια, για τν τιμή της παράταξης!

Είναι εδώ οι υποψήφιοί μας και τα παλιά μας στελέχη. Εδώ έχουμε το ψηφοδέλτιό μας στην Ξάνθη, στην Καβάλα, στον Έβρο, στη Ροδόπη. Και σας στέλνουμε όλες και όλους μαζί έναν χαιρετισμό νίκης, μια προκαταβολή του αποτελέσματος!

Γεια σας! Και με τη νίκη!

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr