Πώς να προστατέψετε τα παιδιά σας από τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (cyber bullying)

24 Νοεμβρίου 201521:00

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η διαδικτυακή τάση του 21ου αιώνα . Πολλοί έφηβοι το χρησιμοποιούν για να μιλούν με φίλους τους ,να ανεβάζουν φωτογραφίες και να ανταλλάσσουν απόψεις .

Έτσι, λοιπόν, όπως ισχύει σε κάθε μορφή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, και στους ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης η γνώση βασικών κανόνων ασφάλειας και η ανάπτυξη κριτικής σκέψης είναι καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία από κακόβουλους ανθρώπους και τη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων, ώστε να μπορούμε να απολαύσουμε τις δυνατότητες ψυχαγωγίας, επικοινωνίας και διασκέδασης που μας παρέχονται.

Μιας και αναφέρεται πολύ συχνά η λέξη «bullying» πρέπει να αναφέρουμε μερικές συμβουλές για το τι πρέπει να πείτε στο παιδί σας ώστε να αποτραπεί το «cyber Bullying» – bullying μέσω διαδικτύου:

Πείτε στο παιδί σας ότι, όταν νιώθει άβολα σε μια συνομιλία, μπορεί να τη σταματήσει με το πάτημα ενός πλήκτρου που θα απενεργοποιήσει τον ιστοχώρο όπου λαμβάνει χώρα η συνομιλία αυτή.

Πολλές φορές, η παρενόχληση γίνεται από παιδιά προς παιδιά. Σε τέτοια περίπτωση, αναζητήστε τον θύτη και μιλήστε με τους γονείς του. Αν το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με τη δική σας παρέμβαση, και θέλετε να πάρετε πιο δραστικά μέτρα, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στην ανοιχτή γραμμή SafeLine (http://www.safeline.gr/).

Ενημερώστε το παιδί σας για την ύπαρξη της Γραμμής Βοηθείας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου στο τηλέφωνο χωρίς χρέωση (800 11 800 15 / help@saferinternet.gr). Εκεί μπορεί να λάβει υποστήριξη και συμβουλές γύρω από την ηλεκτρονική παρενόχληση από έμπειρους παιδοψυχολόγους που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει δραστικά ένα τέτοιο συμβάν.

Προτείνετε στα παιδιά να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο και να αποφεύγουν να μπαίνουν σε προσωπικές λεπτομέρειες, ακόμα και αν γνωρίζουν προσωπικά το άτομο με το οποίο συνομιλούν. Μπορούν και άγνωστοι να παρακολουθούν τη συνομιλία αυτή.

Καταστήστε σαφές ποια είναι τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που πρέπει πάντα να προστατεύονται, όπως η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η διεύθυνση του σπιτιού σας, το όνομα του σχολείου, ή ο αριθμός του (κινητού) τηλεφώνου.

Ενημερώστε τα παιδιά ότι όχι μόνο δεν θα πρέπει να δίνουν δικά τους προσωπικά στοιχεία, αλλά ούτε και αυτά των φίλων τους.

Πηγή: eidikospaidagogos.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr