Ο λουφαδόρος κύριος Κορωνάκης

2 Αυγούστου 201509:46

Σαράντα χρόνων ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στρατιώτης δεν πήγε

Δέκα χρόνια τον ψάχνει η Στρατολογία, αλλά δεν βρίσκει τη διεύθυνσή του – Το 2005 είχε πάρει για τελευταία φορά εξάμηνη αναβολή κατάταξης – Στις 8 Ιουλίου κλήθηκε ξανά να παρουσιαστεί, αλλά αν κρίνουμε από την… κοτσίδα του και την παρουσία στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον γλίτωσε και πάλι

Το πρωινό τηλεφώνημα δεν ήταν από αυτά που περίμενε ο μέσος κάτοικος της Κυψέλης. Κι όμως, ο ήχος από το σταθερό τηλέφωνο που ακούστηκε στο όμορφο ρετιρέ όπου διέμεινε ο Τάσος Κορωνάκης ήταν το σήμα ότι ο πρόεδρος και κολλητός φίλος του ήταν έτοιμος.

Ετοιμος για τη μεγάλη βόλτα που θα έγραφε Ιστορία ανήμερα των εκλογών που θα έφερναν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εξω από το εκλογικό κέντρο της Κυψέλης επικρατούσε πανικός: φωτογράφοι και δημοσιογράφοι, ξένοι ρεπόρτερ, μάχη για μια προνομιακή θέση – πράγματα που ο συνομήλικος του (μελλοντικού τότε) πρωθυπουργού δεν είχε ξανασυναντήσει.

Στρίβει τσιγάρο και πιάνει τον φίλο του από το χέρι. Μπαίνουν μαζί στο εκλογικό κέντρο χωρίς κανέναν άλλο από το κόμμα, συνοδευόμενοι όμως από κόσμο από ολόκληρο τον πλανήτη.  Ο Τάσος Κορωνάκης κάνει το γνωστό σήμα που έχει ξεσηκώσει από τον Κώστα Αρβανίτη: «Venceremos» – και είναι σίγουρος πλέον ότι αυτή η μάχη έχει κερδηθεί. Στον κ. Κορωνάκη άλλωστε ανήκαν τα εύσημα για την πετυχημένη προεκλογική καμπάνια, την οργάνωση και την εκτέλεσή της – και ως υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας είχε κάθε λόγο να ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι: ο καλός φίλος και προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του γραμματέα στην Κεντρική Επιτροπή φάνηκε πολλές φορές να αμφισβητεί τις προεδρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα είχε απαιτήσει επανειλημμένως να συμμετάσχει στις κλειστές συνεδριάσεις της κυβερνητικής ομάδας ώστε να μεταφέρει στο κόμμα τα σωστά μηνύματα – χωρίς όμως να είναι μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης όπως λαθεμένα είχε γνωστοποιηθεί.

Αυτό που ήθελε ο συνομήλικος του πρωθυπουργού ήταν να καταστήσει σαφές ότι υπάρχουν πολλές και έντονες κόκκινες γραμμές και πως το κόμμα ανησυχεί μήπως χαθεί η αριστερή νομιμοφροσύνη. Εξάλλου κάποιες φορές επισκεπτόμενος το Μαξίμου δεν είχε πρόβλημα να ανεβάσει και τους τόνους – πολλές φορές ενοχλώντας ολοφάνερα όχι μόνο τον πρωθυπουργό αλλά και το δεξί του χέρι, τον Νίκο Παππά. Αντίστοιχα είχε ενοχλήσει και η συχνή παρουσία της φίλης του Κορωνάκη στο Μαξίμου, και συγκεκριμένα στο γραφείο Τύπου – που θεωρήθηκε έξωθεν επέμβαση.

Διαφωνίες και ψυχρότητα

Η εξαιρετική απόδοση όμως του κ. Κορωνάκη στην οργάνωση της πετυχημένης προεκλογικής περιόδου δεν φάνηκε να είχε συνέχεια. Σιγά-σιγά οι διαφωνίες ήταν πιο εμφανείς και η προσαρμογή του προέδρου στον ρόλο του πρωθυπουργού τον απομάκρυνε από τον κολλημένο στις σταθερές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ Κορωνάκη. Ευτυχώς ο τελευταίος ανέλαβε τη θέση στην Κεντρική Επιτροπή, οπότε δεν είχε χρόνο να ασχοληθεί με την επικοινωνιακή καμπάνια, και έτσι άρχισε να επισκέπτεται πιο αραιά το Μαξίμου. Βέβαια η ψυχρότητα ανάμεσα στον ίδιο και τον Αλέξη Τσίπρα ήταν εμφανής μόνο σε αυτούς που ήξεραν, ωστόσο δεν είναι τυχαίο πως στο πρόσφατο δημοψήφισμα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και καλός φίλος δεν βρέθηκε να φωτογραφίζεται δίπλα στον πρόεδρο όπως άλλοτε, ούτε πήγε μαζί του να ψηφίσει.

Η απόσταση στην Κυψέλη έμοιαζε απλώς χιλιομετρική και δεν συνοδευόταν από τα συχνά πάρε – δώσε. Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως είχε αρχίσει να ενοχλείται που ένας δικός του άνθρωπος έφτασε να τον αμφισβητεί, ενώ ο Κορωνάκης με τη σειρά του επέμενε ότι οφείλει εκφράζοντας το κόμμα… να τον τραβάει από το μανίκι. Μέχρι που ήρθε η αποκάλυψη ότι αναζητείται (;) ως ανυπότακτος από την Ελληνική Αστυνομία – ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει για την ώρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης. Πόσο όμως πιστευτό είναι ότι η Αστυνομία δεν γνωρίζει τη διεύθυνση του κ. Κορωνάκη από τη στιγμή που οι περισσότεροι στο κόμμα γνωρίζουν τον μόνιμο τόπο κατοικίας του στην Κυψέλη, τα στέκια του και τις προγραμματισμένες παρουσίες στα κομματικά όργανα;

Ερώτηση Αυγενάκη στη Βουλή

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσιάζει το «ΘΕΜΑ» και έχει στη διάθεσή του ο κ. Αυγενάκης σε ερώτηση που συνυπογράφουν άλλοι 22 συνάδελφοί του, ο γραμματέας του κυβερνητικού κόμματος αποφεύγει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις δηλώνοντας ψευδείς διευθύνσεις ή απολαμβάνοντας την προστασία που του παρέχει η κομματική του ιδιότητα. Σίγουρα η υπόθεση Κορωνάκη έρχεται να προβληματίσει τον πρωθυπουργό και να θέσει πολλαπλά ερωτήματα όσον αφορά στις επιλογές του: μετά το Plan B του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τα 200.000 ευρώ που σήκωσε από την τράπεζα η μητέρα της τέως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, έρχεται να προστεθεί και η υπόθεση λούφας -χωρίς ρούχα παραλλαγής- του κ. Κορωνάκη.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο τελευταίος εκτός από προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού εξακολουθεί να θεωρείται καλός του φίλος και συνοδοιπόρος, ενεργό μέλος των «53» και συχνός επισκέπτης του σπιτιού του στην Κυψέλη. Δεν είναι τυχαίο ότι ήρθε σε επαφή με τον πρωθυπουργό μέσω της συντρόφου του και συμφοιτήτριάς του στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Πολυτεχνείου Μπέτυς Μπαζιάνα, την οποία γνώρισε στην Πάτρα πριν από μια δεκαπενταετία. Ακολούθησαν μια σειρά από συμπτώσεις, καθώς την περίοδο που ο Τ. Κορωνάκης ήταν γραμματέας της Νεολαίας στην οργάνωση της Πάτρας, γραμματέας της Νεολαίας του κόμματος ήταν ο Αλέξης Τσίπρα.

Ετσι βρέθηκαν να συχνάζουν σε τσιπουράδικα της Πάτρας αλλά και να παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις. Η φιλία που αναπτύχθηκε κρατήθηκε ζωντανή στη διάρκεια του χρόνου – μέχρι που πρόσφατα ο κ. Κορωνάκης άρχισε να δείχνει περισσότερο πιστός στην Κουμουνδούρου παρά στο Μαξίμου. Και εκτός του ότι ο κ. Κορωνάκης δεν φρόντισε να πάρει το πτυχίο του, δεν φαίνεται να επιθυμεί να εκπληρώσει και τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις, κάτι που έρχεται να προστεθεί στα αναρίθμητα προβλήματα που πονοκεφαλιάζουν τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του Στρατολογικού Γραφείου Ανατολικής Αττικής αλλά και του Φύλλο Μητρώου, ο κ. Κορωνάκης φαίνεται να έχει ζητήσει και να έχει λάβει δύο φορές εξάμηνη αναβολή κατάταξης, με την τελευταία να λήγει τον Νοέμβριο του 2005, δηλαδή πριν από μια δεκαετία! Εκτοτε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, κηρύχθηκε «ανυπότακτος εσωτερικού σε καιρό ειρήνης» και μηνύθηκε με βάση τις σχετικές διατάξεις.

Οπως μάλιστα υπαινίσσεται ο κ. Αυγενάκης στην ερώτησή του, ο σημερινός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση ώστε η Αστυνομία να μην μπορεί να του επιδώσει φύλλο κατάταξης! Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, μόλις πρόσφατα εκδόθηκε νέο δελτίο κατάταξης που τον καλούσε να παρουσιαστεί στον Στρατό στις 8 Ιουλίου 2015. Αν έχει κανείς αμφιβολία για το κατά πόσο εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του και αν αυτή τη στιγμή υπηρετεί την πατρίδα, αρκεί να ρίξει μια ματιά στην εμφάνισή του: η μακριά κοτσίδα, το μούσι και το ατημέλητο λουκ μόνο σε φαντάρο δεν παραπέμπουν. Επιπλέον, αν έχει καταταγεί, πώς μπορεί να έχει σχεδόν καθημερινή παρουσία στα ΜΜΕ, στην Κουμουνδούρου και στα πέριξ του Μαξίμου;

Εκείνος δηλαδή που άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για δήθεν υποχώρηση από τα αριστερά ιδεώδη λόγω υπογραφής της συμφωνίας τον εκθέτει τώρα ανεπανόρθωτα αδυνατώντας να εκπληρώσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του απέναντι στην πολιτεία και την πατρίδα. Και όπως φαίνεται, η Αστυνομία μάλλον κάνει τα στραβά μάτια σε ένα πασίγνωστο κομματικό στέλεχος που εμφανίζεται σε προγραμματισμένες συγκεντρώσεις όπως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη Πέμπτη. Τυχαίες οι ευνοϊκές διατάξεις για ανυπότακτους σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή;

Προϊόν σύμπτωσης ή ευνοϊκή μεταχείριση, όπως και να έχει, γεννάει προβληματισμό το νέο σχέδιο μετάθεσης οπλιτών στο οποίο εντοπίζεται ευνοϊκή διάταξη για τους ανυπότακτους. Σύμφωνα με το άρθρο 12, όλες οι διώξεις κατά ανυπότακτων τίθενται στο αρχείο και τα πρόστιμα των 6.000 ευρώ παραγράφονται. Επιπροσθέτως το νέο σχέδιο προβλέπει οι στρατεύσιμοι άνω των 35 ετών, όπως ο κ. Κορωνάκης, να μπορούν να εξαγοράσουν τη θητεία τους εφόσον συμπληρώσουν πραγματική θητεία 20 ημερών αντί για 45 όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Και αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου δυσάρεστο για ανυπότακτους όπως ο κ. Κορωνάκης.

Πάντως, ο κ. Αυγενάκης και οι 22 βουλευτές της Ν.Δ. που κατέθεσαν στη Βουλή την ερώτηση υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι η ανυποταξία του κ. Κορωνάκη δημιουργεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης. Τονίζουν μάλιστα πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του κομματικοποιημένου φοιτητή που στο μόνο που δείχνει πιστός είναι το κόμμα: «Δυστυχώς, αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της Αριστεράς, η οποία όλα αυτά τα χρόνια μεγάλωσε σε μια ιδεολογική σχολή που προσπάθησε να κατεδαφίσει την ιστορική συνείδηση, αμφισβήτησε τη σημασία του αμυντικού συστήματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε ότι η σχέση μας με τη Δύση είναι όχι μόνο μια σχέση οργανική, αλλά και τακτική απέναντι σε μεγάλες απειλές του διεθνούς συστήματος και αναλώθηκε σε εθνολαϊκίστικες κραυγές προς χάριν της θεατρικής πτυχής της πολιτικής και με σκοπό την ανάληψη της εξουσίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Αναφορικά δε με το επίμαχο ζήτημα της ανυποταξίας, καλούν τον πρωθυπουργό αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν εάν ο κ. Κορωνάκης «έχει δηλώσει ψευδή διεύθυνση από το 2005 και μετά, προκειμένου η Αστυνομία να μην μπορεί να του επιδώσει το Φύλλο Κατάταξης; Υπάρχει Δελτίο Κατάταξης για τον στρατιώτη Αναστάσιο Κορωνάκη του Χαρίτωνα σε Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων του Ε.Σ. για την 8η Ιουλίου 2015 με την ΕΣΣΟ Δ2015; Κατετάγη και υπηρετεί τη στρατιωτική θητεία του ο εν λόγω στρατιώτης, όπως προβλέπεται; Αν παρουσιάστηκε, σε ποιο κέντρο υπηρετεί αυτή τη στιγμή; Αν δεν έχει παρουσιαστεί, δεν θεωρείται ανυπότακτος για δεύτερη φορά;».

Διάψευση στο facebook

Ολα δείχνουν πως αυτά συνιστούν απλές λεπτομέρειες για τον κομματικό μηχανισμό, που κάποτε αγνοούσε τα ιδανικά της στράτευσης και τώρα καλείται να τα υπηρετήσει στον βαθμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Ο κ. Κορωνάκης πάντως, ενώ έσπευσε αμέσως να διαψεύσει, μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, την επίμαχη δήλωσή του για τους Podemos επισημαίνοντας πως εξακολουθεί να τους υποστηρίζει, δεν έκανε κάτι ανάλογο με τους ισχυρισμούς περί της μη στράτευσής του. Αντ’ αυτού προτίμησε να υποστηρίξει μεν την ενότητα του κόμματος παραπέμποντας στο έκτακτο συνέδριο καθώς έκλεινε τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά χωρίς να σταματάει να είναι κριτικός προς το πρόσωπο που τον ανέδειξε: αυτό του ίδιου του πρωθυπουργού.

Το μεταξύ τους χάσμα πλέον εκδηλώνεται σε πολλαπλά πεδία καθώς ο κ. Κορωνάκης εξακολουθεί να στρίβει τσιγάρα και να παίζει τάβλι, να προτιμά το κάμπινγκ στα νησιά και να διατηρεί τις ίδιες συνήθειες που είχε ως φοιτητής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός έχει άλλα προβλήματα να λύσει: η θέση του δεν του επιτρέπει να ασπάζεται τις συνήθειες του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο μάλλον να συνομιλεί μαζί του με τον ίδιο τρόπο που έκανε πάντα. Και αυτά ενώ αγαπημένος ήρωας του κ. Κορωνάκη παραμένει πάντα ο Μπάτμαν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι ως κυβερνητικό σχήμα αλλά ως ένα γαλατικό χωριό-που παραπέμπει στον επίσης λατρεμένο του Αστερίξ.

Αν και δεν ξέρει κανείς τι σχήμα θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το επικείμενο συνέδριο, σίγουρα στελέχη όπως ο κ. Κορωνάκης μόνο προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν παρά να διευκολύνουν τον πρωθυπουργό.

Πηγή: protothema.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr