Νηστίσιμο τσουρέκι με χαλβά και μήλα!

11 Απριλίου 201619:05

Συστατικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
90 γρ. ταχίνι
100 γρ. ζάχαρη
1 γρ. δάκρυα μαστίχας
1 γρ. μαχλέπι
1 γρ. κακουλέ
1 βανίλια
230 γρ. χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη γέμιση

2 μήλα (κατά προτίμη φούτζι)
120 γρ. χαλβάς Όλυμπος με βανίλια
1/3 κ.γ. κανέλα
40 γρ. σταφίδες (προτιμήστε μαύρες ψιλές)
100 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
100 γρ. ξηροί καρποί, ψιλοκομμένοι

Για το σερβίρισμα

200 γρ. λευκή κουβερτούρα, λιωμένη (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Βάζουμε στο μούλτι τη μαστίχα, το μαχλέπι και το κακουλέ με μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη που θα χρησιμοποιήσουμε και τα χτυπάμε ώστε να ενωθούν και να γίνουν σκόνη.
Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης και το μείγμα από το μούλτι και τα χτυπάμε με τη βοήθεια του γάτζου ώστε να ενωθούν δημιουργώντας μια ζύμη.
Χτυπάμε για πάνω από 15 -20 λεπτά μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αν χρειαστεί βάζουμε ακόμα 1-2 κ.σ. αλεύρι
Τοποθετούμε τη ζύμη σκεπασμένη σ’ ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί.
Περιμένουμε να φουσκώσει και έπειτα συνεχίζουμε την εκτέλεση της συνταγής.

Για τη γέμιση

Καθαρίζουμε τα μήλα από φλούδα και κουκούτσια και τα τρίβουμε στο χοντρό του τρίφτη μας μέσα σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το χαλβά σπασμένο καλά με τα χέρια μας και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Για να μην μαυρίσει η γέμιση από τα μήλα καλό είναι να την ετοιμάσουμε τη στιγμή που θα τη χρειαστούμε.
Συναρμολόγηση

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 50 βαθμούς στον αέρα.
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 3 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη και λίγο αλεύρι δημιουργώντας παραλληλόγραμμα.
Τοποθετούμε τα 3 ζυμαράκια το ένα δίπλα στο άλλο.
Απλώνουμε με μία σπάτουλα σε κάθε ένα ζυμάρι το 1/3 από τη γέμιση.
Κλείνουμε τα ζυμαράκια προσεκτικά και από τις τέσσερις πλευρές να “εγκλωβίσουμε” τη γέμιση.
Τέλος, φτιάχνουμε με τα ζυμάρια μια πλεξούδα.
Τοποθετούμε την πλεξούδα σε μία φόρμα 10 x 30 εκ. που έχουμε αλευροβουτυρώσει.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε στους 50 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μετά τα 20 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο μας ανεβάζουμε στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 30-35 λεπτά.
Αφαιρούμε και αν επιθυμούμε περιχύνουμε πάνω στο τσουρέκι μας λευκή κουβερτούρα (αν νηστεύουμε δεν την βάζουμε) που έχουμε λιώσει (σε ένα μπολάκι με μεμβράνη) στα μικροκύματα στα 800 watt για 1 λεπτό ή σε μπεν μαρί.

Πηγή: akispetretzikis.com

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr