Γιατί ο σύντροφός μου μουτρώνει με το παραμικρό;

16 Δεκεμβρίου 201419:33

Μια λάθος λέξη και βλέπουμε το σύντροφό μας να οχυρώνεται πίσω από μια παρατεταμένη εκκωφαντική σιωπή. Για κάποιους, το σενάριο αυτό αποτελεί μια προσωρινή εμπειρία και δεν είναι παρά το αποτέλεσμα μιας άστοχης ή αδιάκριτης παρατήρησης που έγινε κατά λάθος.  Για κάποιους άλλους, όμως, αποτελεί το κύριο μοτίβο της σχέσης τους. Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα σύντροφο που «μουτρώνει» με το παραμικρό.

Τα «μούτρα» δεν προϋποθέτουν πάντα μια σοβαρή αφορμή. Συχνά είναι κάτι πολύ μηδαμινό στην συμπεριφορά του άλλου που θα τα πυροδοτήσει και αυτό συμβαίνει γιατί τα άτομα που κρατάνε μούτρα συνήθως έχουν πολύ συσσωρευμένο και ανέκφραστο θυμό μέσα τους. Η αλήθεια είναι ότι τα άτομα αυτά είναι συνηθισμένα στο να κρατάνε το θυμό τους για τόσο πολύ καιρό, που στο τέλος δεν θυμούνται ούτε τα ίδια την αιτία του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, συχνά ο αποδέκτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς να νιώθει υπόλογος, χωρίς συχνά να ξέρει σε τι έχει φταίξει.

Τα «μούτρα», όσο αθώα και να φαίνονται, αποτελούν μια προβληματική συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει μια σχέση σε σοβαρή δυσλειτουργία.

Αν ο σύντροφός σας «μουτρώνει» τακτικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα άτομα που μουτρώνουν, καταφεύγουν συνήθως σε αυτή την τακτική, ώστε να εκφράσουν το θυμό τους, χωρίς να χρειαστεί να έρθουν σε σύγκρουση. Η τακτική του να κρατάει κάποιος «μούτρα» είναι πολύ συνηθισμένη ανάμεσα στις γυναίκες και αυτό, εν μέρει, συμβαίνει γιατί ο θυμός και η επιθετικότητα είναι έννοιες που δεν συνάδουν με τη θηλυκότητα και τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας, που τη θέλει γλυκιά και συγκαταβατική. Με λίγα λόγια τα μούτρα είναι ένας παθητικός τρόπος επιθετικότητας και μια προσπάθεια από την πλευρά του «θιγμένου» να αναβάλλει την κατά μέτωπο σύγκρουση για αργότερα ή δια παντός.

Να θυμάστε ότι ο πρωταρχικός στόχος αυτού που μουτρώνει είναι να σε φέρει κοντά του, να σε κάνει να ενδιαφερθείς. Είναι μια ενήλικη συμπεριφορά που αντιστοιχεί στην παιδική συμπεριφορά του «κρύβομαι για να δω αν θα το καταλάβουν και αν θα ψάξουν να με βρουν».
Παρά το ότι όταν κάποιος ταμπουρώνεται κατά αυτόν τον τρόπο φαίνεται να λέει «αφήστε με ήσυχο» αυτό που στην πραγματικότητα επιθυμεί είναι να πάει ο άλλος κοντά του και να του αποδείξει την αγάπη του. Η εν λόγω συμπεριφορά είναι ένας μηχανισμός σχεδιασμένος για να μας «φέρει κοντά» δυστυχώς όμως συνήθως επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Συσσωρεύει ανεπίλυτες διαφωνίες και ανέκφραστα συναισθήματα επιβαρύνοντας σταδιακά τη σχέση.

Να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό να μην ενδίδετε στο συναισθηματικό αυτό εκβιασμό με θυμό, αλλά ούτε να απολογείστε. Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να εκφράσει τις ενδόμυχες σκέψεις του, παρέχοντάς του τη συναισθηματική ασφάλεια ότι θα τον αντιμετωπίσετε με σεβασμό. Μόνο η αγάπη σας και η αποδοχή σας θα βοηθήσουν τον άλλον να σας εμπιστευτεί και να καταλάβει ότι ο θυμός του δεν είναι κάτι που θα καταστρέψει τη σχέση σας.

Εσάς ποιο θέμα σας απασχολεί; Τι βαραίνει την καθημερινότητά σας; Στείλτε μας e-mail στο: z.stravopodi@gmail.com

* Η Ζωή Στραβοπόδη εργάζεται ως Ψυχοθεραπεύτρια παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες. Επίσης συντονίζει ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης. Το 2012 ίδρυσε το «Σχολείο για Γονείς», ένα χώρο ψυχοεκπαίδευσης γονέων σε θέματα που αφορούν την υγιή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών τους.  

protothema.gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr