Δυο ακόμα νίκες στον Καναδά υπέρ αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

7 Μαΐου 201714:52

Πολλαπλασιάζονται οι φορείς αυτοδιοίκησης στον Καναδά που τάσσονται υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Με τελικό στόχο των εδώ ομογενειακών οργανώσεων την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη Γερουσία της χώρας, εκεί όπου έχει ήδη αναληφθεί συντονισμένη πρωτοβουλία από τους ομογενείς γερουσιαστές Πάνα Μέρσαντ (Παναγιώτα Παπαγεωργίου) και Λέο Χουσάκο.

Την εβδομάδα που πέρασε, με χρονική απόσταση λίγων ωρών, δυο αυτοδιοικητικοί φορείς στην περιοχή του Μόντρεαλ, σε περιοχές με ισχυρότατο και με μεγάλη επιρροή το ελληνικό στοιχείο απέδωσαν δικαιοσύνη στην ιστορική μνήμη και τάξη, ανακηρύσσοντας την 19η Μαΐου ως Ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αρχή έγινε την Τρίτη από το δημοτικό διαμέρισμα (περιφέρεια) του Villeray -Saint Michel- Parc Extension του δήμου του Μόντρεαλ όπου ομόφωνα αναγνωρίστηκε από το Συμβούλιο της περιφέρειας η Ποντιακή Γενοκτονία.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της ομογενούς αντιδημάρχου Μόντρεαλ Μαίρη Ντέρος που εκλέγεται στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ελληνοκαναδικό Κογκρέσο ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ευχαριστεί την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ κ. Ντέρος και τα μέλη του Συμβουλίου της περιφέρειας για τη λήψη αυτής της σημαντικής και ιστορικής απόφασης».

Ο πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου Δρ Θεόδωρος Χαλάτσης επανέλαβε, σε δήλωσή του, ότι «η Ελληνική Ποντιακή Γενοκτονία είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της ανθρωπότητας και ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα».

Την ίδια ημέρα στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Λαβάλ – βρίσκεται έξω από το νησί του Μόντρεαλ και είναι η περιοχή με τους περισσότερους Ελληνες στην επαρχία του Κεμπέκ- κατατέθηκε πρόταση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους ομογενείς δημοτικούς συμβούλους Αγλαΐα Ρεβελάκη και Βασίλη Καρυδόγιαννη που ανήκουν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις.

Η πρωτοβουλία ανήκε στον πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Μόντρεαλ Λευτέρη Μιχαηλίδη. «Ηταν μια πρόταση που δουλεύουμε εδώ και τρία χρόνια. Σήμερα η πρόταση αυτή αποκτά επίσημο χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Καρυδόγιαννης. Επισημαίνοντας, παράλληλα, την ανάγκη ιστορικής δικαίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της περιόδου 1914-1922 στον ελληνικό Πόντο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Λαβάλ βρίσκονταν δεκάδες εκπρόσωποι της ελληνικής παροικίας, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του περιφερειακού παραρτήματος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ Διονύσης Μαρίνος, ο Γιάννης Αμανατίδης, πρωτεργάτης των ποντιακών οργανώσεων στο Κεμπέκ, ο ραδιοφωνικός παραγωγός Κώστας Δανιηλίδης κ.ά.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας – Ζώης Μαρίνος

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr