Ιντερνετικό χωριό ελεύθερης πρόσβασης. Το παράδειγμα του Σαραντάπορου

4 Σεπτεμβρίου 201009:06

sarantaporoΜια εντυπωσιακή, χρήσιμη και διδακτική πρωτοβουλία είχαν νέοι που κατάγονται από το Σαραντάπορο της Ελασσόνας και κατοικούν σήμερα σε διάφορες πόλεις, χώρες και ηπείρους, ακόμη και στην Ξάνθη.

Αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες που παρέχονται με τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα, δημιούργησαν  ένα ασύρματο δίκτυο ελεύθερης πρόσβασης στο ίντερνετ που καλύπτει όλο το χωριό τους. Θέλοντας να ικανοποιήσουν μια βασική ανάγκη για τον πληθυσμό που διαμένει στο Σαραντάπορο, δημιούργησαν μια ομάδα ανάπτυξης και διαχείρισης με αρχικό έργο το site sarantaporo.gr με στόχο να υπάρχει ενημέρωση για όλους όσους βρίσκονται μακριά από το χωριό τους.

Εν συνεχεία, εκπόνησαν μελέτη για την υλοποίηση του  WiFi δικτύου στο χωριό με τρόπο οικονομικό και αξιόπιστο. Ευτυχής συγκυρία υπήρξε η δράση “Open-mesh”, για ανοιχτή ασύρματη πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα αξιοποιώντας εργαλεία και πλατφόρμες Ανοιχτού Λογισμικού, της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) Η ομάδα διαχείρισης σε συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους κατέθεσαν αίτημα για την παροχή 30  ασύρματων “open-mesh” router στην σχετική ιστοσελίδα της ΕΕΛ/ΛΑΚ, η οποία και το ενέκρινε, προσφέροντας σε πρώτη φάση 12 routers που εγκαταστάθηκαν άμεσα.

Ήδη το δίκτυο στην πρώτη φάση της λειτουργίας του καλύπτει σχεδόν όλο τον οικισμό, παρέχοντας δωρεάν πρόσβαση στον ίντερνετ. Παρόλο που δεν υπάρχει κάλυψη adsl στην περιοχή, η πρόσβαση γίνεται μέσω ασύρματων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας και από τον όγκο που των δεδομένων που διακινείται μαρτυρείται η απόλυτη επιτυχία της πρωτοβουλίας. Παράλληλα, αποδεικνύεται με τρόπο εντυπωσιακό ότι το διαδίκτυο αποτελεί πλέον κοινωνικό αγαθό που αποκτά σχεδόν καθολική διάδοση στη χώρα σε όλο και περισσότερες ηλικίες.

Οι συντελεστές ευελπιστούν ότι  με την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των routers και με την παροχή επίγειας ευρυζωνικής σύνδεσης στο χωριό, το δίκτυο θα προσφέρει το μέγιστο ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους χρήστες στον οικισμό του Σαραντάπορου Ελασσόνας. Με την ευκαιρία της δράσης τους, έδωσαν ένα παράδειγμα για τον τρόπο που η σύγχρονη τεχνολογία γίνεται προσιτή στο κοινό και έστειλαν ένα μήνυμα για την ανάγκη διάδοσης των ελεύθερων λογισμικών. Τέλος, με την ευκαιρία αυτή, αρκετοί γνώρισαν ένα όμορφο χωριό σε υψόμετρο 840 μέτρων στα Καμβούνια Όρη.

router_1

sarantaporo_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr