Λειψοί, ένα γραφικό μικρό νησί

23 Μαΐου 201022:00

leipsoiΟι Λειψοί είναι ένα μικρό νησί κοντά στην Λέρο και την Πάτμο με λευκά ασβεστωμένα σπίτια και διάσπαρτα εκκλησάκια.

Πρόκειται για έναν ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ηρεμία και απόλυτη ξεγνοιασιά αφου παραμένει αναξιοποίητος τουριστικά και διατηρεί την αυθεντική αιγαιοπελαγίτικη ταυτότητά του.

Αποτελείται απο δύο όγκους ξηράς που ενώνονται με στενό λαιμό πλάτους 400 μέτρων. Το  νησί διαθέτει αρκετό πράσινο και θεωρείται ιδανικό για οικογένειες με παιδιά ,δεδομένου ότι οι περισσότερες απο τις παραλίες έχουν ρηχά νερά και είναι αμμουδερές. Το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής εξελίσσεται στο λιμάνι  ενω το μέγεθος του νησιού είναι τέτοιο που δεν καθιστά απαραίτητο το αυτοκίνητο.

Ο μεγαλύτερος  οικισμός του νησιού βρίσκεται στο μέσο περίπου των Λειψών,στο βάθος του ομώνυμου απάνεμου κόλπου. Πίσω απο το λιμάνι  απλώνεται ο γραφικός οικισμός των Λειψών  στον οποίο δεσπόζει η μεγαλόπρεπη εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου με το γαλάζιο  τρούλο και τα δύο καμπαναριά. Εκει, σε ισόγεια έκθεση βρίσκεται  και η αρχαιολογική συλλογή των Λειψών που αξίζει να επισκεφθείτε. Σημαντικά αξιοθέατα  αποτελούν οι εκκλησίες οι οποίες είναι διάσπαρτες.

Έτσι μπορείτε να θαυμάσετε την Παναγιά του Χάρου,την Κοίμηση της Θεοτόκου, τον Προφήτη Ηλία,τον Άγιο Θεολόγο Μοσχάτου κ.α ενω μην παραλείψετε να δείτε και το λαογραφικό –εκκλησιαστικό μουσείο του νησιού. Κοντά στο λιμάνι βρίσκονται οι παραλίες Λιεντού και Κάμπος ενω πιο μακρυά θα συναντήσετε τις παραλίες Κυρά Βασίλαινα, Χοχλακούρα, Κατσαδιά, Πλατύς Γιαλός και Μονοδένδρι. Οι τοπικές σπεσιαλιτέ είναι διάφορα γαλακτοκομικά προιόντα, κρασί, γλυκά και φυσικά οι Λειψιώτικες ντομάτες που είναι μικρές σαν πετροκέρασα και δοατηρούνται για μήνες.

Επίσης μπορείτε να αγοράσετε για αναμνηστικά κλωστουφαντουργικά προιόντα και κεραμικά. Όσον αφορά στην νυχτερινή ζωή το νησί δεν προσφέρεται σε καμία περίπτωση για ξέφρενα ξενύχτια. Έτσι θα αρκεστείτε να περνάτε τα βράδυα σας σε ταβερνάκια,καφενεία και σε κάποια χαλαρά μπαράκια.

Πάντως έχετε τη δυνατότητα να κάνετε ημερήσιες εκδρομές σε γειτονικά νησιά όπως ,όπως στη Λέρο,την Πάτμο,τα Ασπρονήσια και το Μαράθι. Γενικά στους Λειψούς θα ξεκουραστείτε και θα απολαύσετε το κολύμπι, τις καταδύσεις και το ψάρεμα. Καλό ταξίδι!

www.star.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr