Μειωμένη ποιότητα σπέρματος έχουν οι παχύσαρκοι άνδρες

12 Μαΐου 201022:00

spermaΗ παχυσαρκία στον άνδρα μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματός του, σύμφωνα με μια νέα αργεντινή έρευνα

που διαπίστωσε ότι το σπέρμα των παχύσαρκων έχει λιγότερη κινητικότητα και συνεπώς σχετικά μικρότερη γονιμότητα συγκριτικά με τους αδύνατους άνδρες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για την επίπτωση του βάρους στη γονιμότητα του άνδρα.

Η νέα μελέτη, που έγινε από ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Κόρντομπα στην Αργεντινή, με επικεφαλής την Δρ Αννα Καρολίνα Μαρτίνι και η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η παχυσαρκία επηρεάζει αρνητικά την κινητικότητα του σπέρματος.

Η μελέτη ανέλυσε περιστατικά 749 ανδρών με προβλήματα γονιμότητας, εκ των οποίων οι 155 ήταν παχύσαρκοι, και βρήκε ότι το σπέρμα των τελευταίων κινούνταν πιο αργά και πιο άσκοπα (αντί να «κολυμπά» σε ευθεία πορεία).

Επίσης οι παχύσαρκοι βρέθηκαν να εκκρίνουν χαμηλότερες ποσότητες ενός ενζύμου (NAG), η συγκέντρωση του οποίου στο σπέρμα θεωρείται σημαντικός δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί η επιδιδυμίδα.

Είναι η πρώτη μελέτη διεθνώς που διαπιστώνει τέτοια αρνητική επίπτωση της παχυσαρκίας στην επιδιδυμίδα.

Παρόλα αυτά, η Δρ Μαρτίνι επεσήμανε ότι η μείωση της ποιότητας του σπέρματος δεν σημαίνει ότι ο παχύσαρκος άνδρας δεν είναι γόνιμος. «Ένας άνδρας δεν γίνεται στείρος, επειδή αυξάνεται το βάρος του», τόνισε.

Εκτός από την κινητικότητα, η παχυσαρκία δεν φαίνεται να επηρεάζει άλλους παράγοντες της ποιότητας του σπέρματος, όπως την ποσότητα των σπερματοζωαρίων, το επίπεδο της τεστοστερόνη κ.α.

Πάντως, σύμφωνα με τους Αργεντινούς ερευνητές, είναι δυνατόν ένας άνδρας, χάνοντας κιλά, να βελτιώσει την κινητικότητα του σπέρματός του και άρα τη γονιμότητά του. Οι ερευνητές παραδέχτηκαν ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη επί του θέματος της σχέσης παχυσαρκίας-ποιότητας σπέρματος-γονιμότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ & health.in.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr